Diepvries

Als je zelf sambal, bouillon of tapenade maakt, zit daar geen conserveringsmiddel in en kun je het niet al te lang bewaren, zelfs niet in de ijskast. Toch is niet altijd mogelijk om een kleine hoeveelheid te maken. Veel van deze gerechten zijn prima in te vriezen in ijsblokjeshouders. Vul zo’n houder met wat je wilt bewaren en sluit deze af met een stuk huishoudfolie. Je kunt dan per keer een hoeveelheid ontdooien die je nodig hebt.

Dezelfde methode kun je hanteren voor eiwitten. Vaak houdt je deze over als je ijs of parfait maakt, waar een aantal eierdooiers in gaan. Klop de eiwitten even door, zodat je er een ijsblokjeshouder mee kunt vullen. Kijk even hoeveel blokjes je vult per eiwit, zodat je weet wat je moet ontdooien als er in een recept 1 eiwit wordt gevraagd.

Bouillon kun je ook bewaren in een ijsklontenzakje, wat je volgiet en dan dichtknoopt. Dan is het al afgesloten en het is makkelijk op te bergen in de diepvries, omdat het behoorlijk plat is.