- Mise en place: dit kun je van te voren doen. Daarna het gerecht bewaren in de koelkast of diepvries (ijs).
- Dit doe je vlak voor je gaat eten
Wildfond
Onlangs kreeg ik een halve reebok, die helaas was overleden na te zijn aangereden, op mijn aanrecht. Heerlijk vlees, al is het wel een klus om schoon te maken. Je houdt een boel botten en restvlees over en dat moet je niet weggooien. Je kunt er heerlijke wildfond van maken.
En onze poezen zijn helemaal gek van de restjes gaar vlees die je er na het maken van de fond nog uit kunt plukken…
Giet de fond, als deze afgekoeld, maar nog niet gestold is, is plastic ijsblokzakjes. Je hebt dan zo’n 3 dl per zakje, die je makkelijk in kunt vriezen en per portie eruit kunt halen. Een enkel blokje toevoegen aan saus of jus werkt als geweldige smaakversterker. De fond is een heerlijke basis voor sauzen en soepen.
Categorie
SoepenIngrediënten
- 2 - 3 kilo botten en vleesresten van wild
- 1 grote winterwortel
- 1 grote ui
- 4 stengels bleekselderij
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 4 tenen knoflook
- wat geplette jeneverbes
- een paar laurierblaadjes
- 4 eiwitten
Bereiding
Verwarm de oven op 220º en leg de botten en vleesresten in een braadslede. Laat een uur bruin bakken in de oven.
Doe alles daarna in een grote (soep)pan en voeg de grof gesneden groente, kruiden, tomatenpuree en knoflook bij. Overgiet met water, zodat alles net onder staat. Laat dit geheel nu 6 tot 10 uur heel zachtjes pruttelen en voeg zonodig extra water toe als er teveel verdampt. De pan afsluiten met een bord houdt vaak de damp meer tegen dan de deksel zelf.
Giet daarna alles door een zeef en druk goed uit. Laat volledig afkoelen.
Roer de vier eiwitten er doorheen en laat de fond langzaam warm worden en zachtjes koken. Zorg dat je ondertussen goed over de bodem roert, om te voorkomen dat de eiwitten aanbranden.
Alle vaste deeltjes blijven nu plakken aan de eiwitten. Schep deze eruit en giet de fond door een kaasdoek. Het resultaat is een heerlijke, geurige en glasheldere fond!