• Mise en place: dit kun je van te voren doen. Daarna het gerecht bewaren in de koelkast of diepvries (ijs).
  • Dit doe je vlak voor je gaat eten
* alle recepten zijn voor 4 personen, tenzij anders is aangegeven

Vega-mayonaise

Ik heb in oktober en november 2019 gewerkt op Lesbos bij Stichting Bootvluchteling en heb daar gekookt voor de vrijwilligers. Daar waren ook veganisten bij.
Een gebakken aardappeltje of een falafel is wel heel erg lekker met een klodder mayo. Maar ja, daar zit een ei in. Net zo lang gezocht tot ik een prima recept voor vega-mayonaise gevonden had. Zó lekker dat iedereen de ‘gewone’ mayonaise liet staan. Een aanrader dus.

Wil je er aïoli van maken, voeg dan twee tenen knoflook en wat saffraanpoeder toe bij de eerste ingrediënten.

Categorie

Ingrediënten

  • 100 ml soyamelk
  • 1 el mosterd
  • 1 el azijn
  • zout, peper
  • (evt. dus geperste knoflook en saffraanpoeder)
  • 250 ml zonnebloemolie

Bereiding

Doe de ingrediënten, behalve de zonnebloemolie, in een smalle hoge kom en zet de staafmixer erop. Als alles goed gemengd is, voeg dan in een dun straaltje de zonnebloemolie toe.

Als je vaker mayonaise maakt met een ei, dan weet je dat de mayo langzamerhand dikker wordt. Dat gaat wat anders met deze mayo. In het begin lijkt er niets te gebeuren en hoppa, ineens is ie dik!


Print