• Mise en place: dit kun je van te voren doen. Daarna het gerecht bewaren in de koelkast of diepvries (ijs).
  • Dit doe je vlak voor je gaat eten
* alle recepten zijn voor 4 personen, tenzij anders is aangegeven

Soto Ajam

Deze Indonesische kippensoep is een hele maaltijd op zich en kun je zelf zo uitgebreid maken als je wilt door extra ingerediënten toe te voegen.
En, hoe raar het ook klinkt, met name op hete zomerdagen is deze soep verrukkelijk!

De boemboe soto kun je zelf maken, maar is ook kant en klaar te koop in de toko. Makkelijk en ook erg lekker. Recepten voor Snelle seroendeng en Sambal (Indonesië) vind je ook op Eetkamergeluk.

Categorie

Ingrediënten

  • boemboe
  • 4 blaadjes djeroek peroet
  • 3 cm gember
  • 3 tenen knoflook
  • 3 sjalotjes
  • een blokje trasi van 1 bij 1 cm
  • 2 tl koenjit
  • 1 tl laos
  • soep
  • hele kip
  • 2 stengels sereh
  • 4 blaadjes djeroek peroet
  • 3 maggiblokjes
  • vulling van de soep
  • gekookte aardappel
  • hardgekookte eieren
  • bosje selderij
  • bosui
  • prei
  • gefruite uitjes
  • mihoen
  • taugé
  • seroendeng
  • sambal
  • ketjap

Bereiding

Voor de boemboe: snijd alle ingrediënten klein en meng door elkaar tot een pasta. Fruit licht in een koekenpan tot het zacht is.

Snijd de stengels sereh in grove stukken. Zet 1 liter water op met de maggiblokjes, voeg de hele kip, de sereh, de blaadjes djeroek peroet en de boemboe toe. Laat een uurtje zachtjes borrelen, totdat de kip helemaal gaar is. Haal de kip eruit, verwijder vel en botten en scheur of snijd het vlees in kleine stukjes. Zeef de soep en voeg het kippenvlees weer toe.

Week de mihoen tot gaarheid. Blancheer eventueel de taugé als je dat lekkerder vindt. Snijd de aardappels en eieren in kleine stukjes / partjes, snipper de selderij, de bosui en de prei.
Leg elk ingrediënt in een apart schaaltje. Het mag allemaal koud zijn, de hete soep zorgt voor de goede temperatuur.

Geef iedereen een groot diep bord, pak van alle ingrediënten een beetje en giet er de hete soep overheen.
Selamat makan!


Print