• Mise en place: dit kun je van te voren doen. Daarna het gerecht bewaren in de koelkast of diepvries (ijs).
  • Dit doe je vlak voor je gaat eten
* alle recepten zijn voor 4 personen, tenzij anders is aangegeven

Salted caramel ijs


Heel vaak, op vakantie in Frankrijk, neem ik als toetje dit ijs bij een kop zwarte koffie. Zo verschrikkelijk lekker.  Dus waarom ook niet thuis?
Vooral het maken van de karamel vereist geduld, maar het resultaat is super!

Ik maak gebruik van mijn ijsmachine, maar bevriezen in de diepvries kan ook. Roer het dan regelmatig door om ijskristallen te voorkomen.

Categorie

Ingrediënten

  • 150 ml melk
  • 150 ml slagroom
  • 100 gr kristalsuiker
  • 30 ml water
  • 3 eierdooiers
  • 1 tl fijn zout

Bereiding

Maak de melk en slagroom samen warm op een laag pitje en zet dan het vuur uit.

Doe de suiker in een pan met dikke bodem, voeg het water toe en breng aan de kook. Kunst is nu om niet te roeren, maar regelmatig de pan te schudden. Het koken tot karamel duurt een minuut of 15. Ik gebruik mijn kookthermometer. Bij een temperatuur van 200 gr is de karamel lichtbruin en klaar.
Haal de pan van het vuur en giet nu voorzichtig (het gaat heel erg bruisen!!!) scheutje voor scheutje de melk/slagroom toe en blijf roeren tot het een soepele saus is.

Klop de eierdooiers wit en schuimig in een pan, voeg de karamelsaus toe en verwarm tot het mengsel indikt. Voeg ook de theelepel zout toe.
Laat het mengsel helemaal afkoelen (in een bak met ijsklontjes, in de koelkast).

Proef het mengsel. Wellicht wil je nog wat extra zout toevoegen.

Giet het in de ijsmachine en laat net zo lang draaien tot het een stevige massa geworden is. Bewaar in een plastic door die je af kunt sluiten in de diepvries.
Of: giet het mengsel in een plastic bak die je af kunt sluiten, zet deze in de diepvries en roer van tijd tot tijd door. Doe dit wel de dag voordat je het ijs nodig hebt. Het heeft wel even tijd nodig om echt goed te bevriezen.


Print