• Mise en place: dit kun je van te voren doen. Daarna het gerecht bewaren in de koelkast of diepvries (ijs).
  • Dit doe je vlak voor je gaat eten
* alle recepten zijn voor 4 personen, tenzij anders is aangegeven

Gestoomde visrolletjes in limoen-botersaus

Je kunt de vis gebruiken die je lekker vindt, je zit dus niet vast aan mosselen, garnalen en pangasiusfilet. Gerookte zalmreepjes, surimi, kabeljauw of andere witvis, alles is mogelijk. Zorg dat je wat grotere stukjes vis ertussen hebt zitten (in plaats van alles fijngemalen), dat geeft een lekkere beet.
De visrolletjes smaken heerlijk met in-de-schil-gekookte krieltjes, een frisse salade en een koud glas witte wijn of rosé.
Het is ook een heerlijk borrelhapje. Maak de rolletjes dan iets dikker, bereid ze volgens recept en laat ze na het bakken afkoelen. Snijd de rol dan in plakken van ca 1 cm. Je kunt ze eventueel serveren met een mierikswortelsaus (zie Rauwkost met mierikswortelsaus)

Categorie

,

Ingrediënten

  • 150 gram gekookte mosselen
  • 200 gram garnaaltjes of grof gehakte gamba's
  • 400 gram pangasiusfilet
  • handvol gesneden dille
  • handvol gesneden bieslook
  • zout & peper
  • 125 gram crème fraiche
  • 1 eiwit
  • 1 limoentje
  • 100 gram boter
  • vershoudfolie

Bereiding

Hak de mosselen grof. Cutter de witvis, samen met het eiwit en de crème fraiche helemaal fijn in de keukenmachine. Doe over in een schaal en voeg de mosselen en de garnaaltjes / gamba's toe. Roer er de dille en de helft van de bieslook doorheen en breng op smaak met zout & peper. Je kunt een heel klein lepeltje van de vismassa bakken, om de smaak te testen.
Verdeel de massa in zo'n 20 porties en maak van elke portie een rolletje in een ruim stuk vershoudfolie. De vorm van een 'worstje' kun je goed maken door het rolletje strak in te pakken en dan de uiteinden stevig aan te draaien.
Leg de rolletjes met de gedraaide uiteinden naar beneden in een stoompan en laat 3 kwartier zachtjes stomen.
Haal de rolletjes eruit (laat ze eventueel wat afkoelen, want vooral de folie is gloeiend heet), verwijder de folie en laat ze op keukenpapier afkoelen en drogen.

Rasp met een zesteur een eetlepel schilletjes van de schoongewassen limoen. Pers de limoen.
Verwarm wat olijfolie in een antiaanbakpan en bak de rolletjes zachtjes een beetje bruin en warm. Haal ze uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie. Smelt de boter zachtjes in de pan, voeg het  limoensap toe en roer er de rest van de bieslook en de limoenschilletjes doorheen. 
Serveer de rolletjes met de saus eroverheen.

Wijnadvies

Chardonnay - Bourgogne/Frankrijk


Print