- Mise en place: dit kun je van te voren doen. Daarna het gerecht bewaren in de koelkast of diepvries (ijs).
- Dit doe je vlak voor je gaat eten
Gekonfijte prei-soep
Door de prei heel lang in olijfolie te laten stoven, krijg je een intens volle smaak, die nergens mee te vergelijken is.
Je bent niet gebonden aan rozemarijn of kervel. Neem de kruiden die je zelf lekker vindt.
De kruidenolie kun je nog gebruiken. Giet de olie door een zeef (of kaasdoek, als je ook het bezinksel kwijt wilt) en gebruik de olie om gerechten in te bakken. Omdat het een neutrale kruidenolie is, kun je er zowel vlees als vis in bereiden.
Categorie
SoepenIngrediënten
- 3 stronken prei (middeldik)
- ½ ltr olijfolie
- 3 tenen knoflook
- 1 tak rozemarijn
- kleine bosje kervel
- ¾ ltr groentebouillon
Bereiding
Verwarm de gasoven op 110 gr. Snijd de wortel (weggooien) en het groen van de prei (bewaren!) en snijd het witte deel in drie of vier stukken. Als het nodig is, spoel dan het zand eruit. Pel de tenen knoflook en snijd ze overlangs doormidden. Leg de stukken witte prei in een ovenschaal met deksel, voeg de rozemarijn en kervel toe en de tenen knoflook. Schenk de olijfolie eroverheen, zodat de prei behoorlijk bedekt is. Zet de schaal met de deksel erop in de oven en laat 4 uur konfijten.
Pak de stukken prei en de halve tenen knoflook uit de oven en laat goed uitlekken in een zeef. Druk met de bolle achterkant van een pollepel erop, zodat er zoveel mogelijk olie uitkomt. Pureer de groente en bouillon met een staafmixer tot een romige soep.
Snijd het groene gedeelte van de prei in kleine ringetjes. Blancheer een minuut in groentebouillon (of water). Verwarm de soep en garneer met de geblancheerde prei.