- Mise en place: dit kun je van te voren doen. Daarna het gerecht bewaren in de koelkast of diepvries (ijs).
- Dit doe je vlak voor je gaat eten
Eton Mess
Eton Mess is letterlijk een ‘zooitje’ dat op de Engelse kostschool in Eton werd en wordt gegeten: een combinatie van sappige aardbeien, fluweelzachte slagroom en knapperige meringues.
Natuurlijk kun je de meringues kant en klaar kopen, maar het maken is een fluitje van een cent. Het leuke is dat je er dan een (voedsel)kleurstof doorheen kunt doen, waardoor het er nog spectaculairder uit gaat zien.
Behalve aardbeien kun je natuurlijk ook ander fruit gebruiken, zoals bessen en kersen.
En wil je het nog spannender maken, garneer het fruit dan in een likeur i.p.v. granaatappelsap.
Categorie
DessertsIngrediënten
- 500 gram aardbeien (of ander rood fruit)
- 1 granaatappel (of likeur)
- 1 zakje vanillesuiker
- 5 dl slagroom
- 2 eiwitten
- 100 gram fijne tafelsuiker
- desgewenst kleurstof en ander fruit
Bereiding
Doe de pitjes van de granaatappel in de keukenmachine, maak ze fijn en zeef het sap.
Maak de aardbeien schoon, snijd ze grof en marineer ze in het granaatappelsap en de vanillesuiker.
Verwarm de oven op 110º. Klop de eiwitten helemaal stijf en klop dan de suiker erdoor, tot het eiwitschuim niet meer korrelig aanvoelt. Klop er ook desgewenst de kleurstof doorheen.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat en spatel het eiwit in een niet al te dikke laag (1 cm of minder) overheen. Een dunne laag wordt knapperiger en dat geeft een mooi contrast. Laat de meringues een uur drogen in de oven.
Klop de slagroom, zonder suiker, stijf.
Laat de aardbeien uitlekken en spatel het grootste deel door de slagroom. Verbrokkel de meringues.
Leg een laagje meringues in de bakjes, schep volle lepels slagroom erop en versier met het overgebleven fruit en nog wat meringues.