• Mise en place: dit kun je van te voren doen. Daarna het gerecht bewaren in de koelkast of diepvries (ijs).
  • Dit doe je vlak voor je gaat eten
* alle recepten zijn voor 4 personen, tenzij anders is aangegeven

Muntasperges met gamba’s en surimi

Ik geef het toe, je moet munt wél een lekker kruid vinden. Als dat zo is, dan vind je dit gerecht vast heel bijzonder.

En heb je restjes over na de maaltijd? Geen probleem: alles bij elkaar doen, wat kookvocht van de asperges toevoegen, goed pureren met de staafmixer en je hebt een heerlijke soep!

Categorie

,

Ingrediënten

  • 2 kilo geschilde witte asperges
  • 500 gram krieltjes
  • 500 gram (room)boter
  • 1 tl zeezout
  • 1 el peperkorrels
  • bosje munt
  • 1 limoen
  • 500 gram rauwe gepelde gamba's
  • 4 tenen knoflook
  • 4 cm gember
  • 2 tl gedroogde koriander
  • 2 tl dukkah
  • flink wat olijfolie
  • 500 gram surimi (vlokken of staafjes)
  • rucola
  • bouillonblokjes

Bereiding

Laat de boter in een pannetje zachtjes smelten. Doe flink wat muntblaadjes, het zeezout en de peperkorrels in een keukenmachine en maal helemaal fijn. Trek zestes van de limoen en pers hem uit.
Voeg, als de boter helemaal gesmolten is, de kruiden en de limoenzestes toe en breng op smaak met net zoveel limoensap als je lekker vindt. Zet daarna weg in de koelkast.

Meng de gamba's met flink wat olijfolie, de geperste knoflook, de geplette fijngehakte gember, de koriander en de dukkah. Doe in een afgesloten bakje en zet weg in de koelkast.  

Zet de krieltjes op in kokend water met een bouillonblokje en kook ze gaar. 

Zet dan een flinke aspergepan (of langwerpige pan) op het vuur met kokend water en een paar bouillonblokjes. Voeg de asperges toe en breng weer aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes koken en zet dan het vuur af. Laat de asperges in het kookvocht nagaren.

Verhit een wok en roerbak de gamba's. Als ze bijna gaar zijn, voeg dan ook de in stukjes gesneden surimi toe. Voeg naar smaak nog wat extra olijfolie en limoensap toe.

Laat ondertussen de botersaus weer zachtjes warm worden.

Snijd nog flink wat muntblaadjes fijn. 
Neem een grote langwerpige schaal, bedek deze met een laagje rucola, leg er de asperges op en bedek alles met de vis en de aanhangende olie. Bestrooi met muntblaadjes. Serveer met de krieltjes en de botersaus.


Print