- Mise en place: dit kun je van te voren doen. Daarna het gerecht bewaren in de koelkast of diepvries (ijs).
- Dit doe je vlak voor je gaat eten
Hete Thaise vissoep
Op verzoek het recept van de hete vissoep uit Thailand. Daar zijn uiteraard meerdere recepten van, maar deze heb ik ooit zelf daar gemaakt.
De bereiding is een fluitje van een cent als je alle ingrediënten klaar hebt liggen. En je kunt het zo heet maken als je zelf wilt: laat de pepers weg (mild), verwijder de zaadjes uit de pepers (medium) of gebruik ze gewoon helemaal (hot!)!
Categorie
Soepen, VisgerechtenIngrediënten
- 1 liter water
- 3 stengels sereh (citroengras)
- stukje galanga van 2 tot 3 cm
- 6 limoenblaadjes (kaffir)
- 1 tot 2 rode pepers
- 4 tomaten
- 250 gr champignons
- 1 witte uien
- koriander
- bosui
- 12 tot 16 gamba's
- 1 el suiker
- 1 el vissaus
- 4 el limoensap
Bereiding
Snijd de sereh en galanga in (schuine) dunne schijfjes. Scheur de blaadjes in kleine stukjes.
Snijd de pepers fijn (al dan niet met zaadjes er bij).
Snijd de tomaten in kleine stukjes, deel de champignons door de helft of grote exemplaren in vieren.
Snijd de uien grof.
Hak de koriander en bosui grof.
Kook het water en voeg de sereh, galanga, limoenblaadjes en pepers toe. Laat 10 minuten op een zacht vuurtje koken.
Voeg de tomaten, champignons en ui toe en laat een minuut koken.
Zet het vuur laag en roer de suiker, vissaus en limoensap er door heen. Voeg de gamba’s toe en laat ze gaar (= roze) worden.
Proef of het naar smaak is. Je kunt altijd nog wat extra’s toevoegen van zout, zoet of zuur.
Roer tot slot de koriander en bosui er door en serveer meteen.