- Mise en place: dit kun je van te voren doen. Daarna het gerecht bewaren in de koelkast of diepvries (ijs).
- Dit doe je vlak voor je gaat eten
Geglaceerde procureur met koffie
Procureur (varkensnek) is niet duur én het is ongelooflijk mals vlees. Het is niet erg mager, maar daardoor heb je ook geen vet nodig om het vlees te bakken / garen.
Categorie
Hoofdgerechten, VleesgerechtenIngrediënten
- 1 varkensnek van ca 1,5 kilo
- 100 ml honing
- 150 ml hele sterke espresso
- 2 tl kaneel
- 1 snufje kruidnagelpoeder
- 2 el crème fraîche
Bereiding
Verhit de oven voor op 175º C.
Leg de nek in een braadslede of glazen schaal (zonder toevoeging van vet of specerijen) en bak een uur in de oven.
Maak ondertussen het glazuur. Smelt de honing op een heel laag vuur, doe de koffie, de kaneel en de kruidnagelpoeder erbij en kook het een half uurtje op een laag pitje in.
Neem de nek uit de oven en maak met een mes kruislings sneden in het vlees. Giet er wat glazuur over. Bak de nek dan nog een half uur aan de ene kant en een half uur (zelfde procedé) aan de andere kant.
Haal de nek uit de schaal, laat enigszins afkoelen en snijd er dikke plakken van. Verpak deze tegen elkaar aan in een dubbele laag alluminiumfolie.
Schenk de overgebleven sappen bij het restant van de marinade en laat volledig afkoelen. Je kunt dan desgewenst het laagje vet eraf scheppen.
Verwarm de nek in de folie in een warme oven.
Schenk de marinade in een pannetje, verwarm zachtjes en roer de crème fraiche erdoor.
Serveer de plakken vlees op een schaal met de saus apart of giet deze er over heen.