• Mise en place: dit kun je van te voren doen. Daarna het gerecht bewaren in de koelkast of diepvries (ijs).
  • Dit doe je vlak voor je gaat eten
* alle recepten zijn voor 4 personen, tenzij anders is aangegeven

Sabayon / zabaglione

Een sabayon (Franse naam) of zabaglione (Italiaanse naam) is warm schuim, dat je au bain marie maakt en meteen opdient, vaak in combinatie met vers fruit. Het kost niet veel tijd om te maken, maar je moet er wel even bijblijven!
Met de toegevoegde wijn kun je variëren. Vaak wordt in een sabayon zoete dessertwijn gebruikt. Maar wellicht serveer je de sabayon met zoet fruit en wordt dat teveel van het goede. Je kunt ook alleen droge witte wijn gebruiken of mousserende wijn.
Een champagnesabayon maak je door alleen champagne of sekt te gebruiken (doe eens gek en gebruik roze champagne!).
Maar je kunt ook alleen droge witte wijn gebruiken of juist zoete mousserende witte wijn. Eigenlijk is alles mogelijk. Heb je een Italiaans diner? Maak de sabayon dan van grappa.

Je kunt ook een niet-zoete sabayon maken, als begeleider bij groente, scampi’s e.d. Volg het recept, maar laat de suiker weg. Je kunt deze vervangen door een lepeltje mosterd, zout & peper,  fijngesneden kruiden e.d. Laat je fantasie werken en je zet de mooiste dingen op tafel!

Categorie

Ingrediënten

  • 4 eierdooiers
  • 4 el fijne suiker
  • 4 el wijn (zie omschrijving)

Bereiding

Doe alle ingrediënten in een (pan of) schaal die je au bain mairie kunt verwarmen. Klop het mengsel voortdurend, terwijl het verhit wordt. Dit kan wel een minuut of 10 duren. Als het mengsel dik en luchtig genoeg is, haal je de schaal uit het water. Blijf nog even kloppen, zodat de onderkant niet aankoekt (de pan verwarmt nog even door). Dien onmiddellijk op.

Voor wie een koude sabayon prefereert: blijf, nadat de schaal uit het water is, net zo lang kloppen tot het schuim is afgekoeld. Je kunt dit proces versnellen door de schaal in ijskoud water te zetten. Wel heel goed blijven kloppen!

Wijnadvies

Marsala sweet - Sicilië/Italië;
Asti Spumante - Piemonte/Italië


Print