• Mise en place: dit kun je van te voren doen. Daarna het gerecht bewaren in de koelkast of diepvries (ijs).
  • Dit doe je vlak voor je gaat eten
* alle recepten zijn voor 4 personen, tenzij anders is aangegeven

Perenchutney

Deze chutney is heerlijk bij een plak grove pâté als voorgerecht of op een boterham met ham of gerookte kalkoen.

Categorie

Ingrediënten

  • 1 kg harde peren (stoofperen kan ook)
  • 500 g rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 limoenen
  • 300 g dadels
  • 2 cm verse gember
  • 1 rode peper
  • 2 eetlepels mosterdzaad
  • 2 kaneelstokjes
  • 250 ml rode-wijnazijn
  • 150 g bruine basterdsuiker
  • zout & peper

Bereiding

Schil de peren niet, maar verwijder het klokhuis en snijd ze in stukjes. Snipper de rode ui fijn, pers de knoflookteentjes uit, boen de limonen schoon, snijd ze doormidden en vervolgens in dunne plakjes, schil de gember en snijd heel fijn, verwijder de zaadjes van de rode peper en snijd in ragfijne stukjes en doe dan alle ingrediënten (behalve de suiker en peper & zout) in een grote pan.
Laat aan de kook brengen en zet de pan dan op een klein sudderputje en laat een uurtje pruttelen. Roer af en toe door. Als de peren zacht zijn, breng het geheel dan weer aan de kook, voeg de suiker toe en laat al kokend wat vocht verdampen. Breng op smaak met peper & zout. 
Je kunt de chutney in goed gewassen glazen potten doen en een paar weken in de koelkast bewaren. Je kunt de chutney ook, goed luchtdicht afgesloten, in porties invriezen.


Print