• Mise en place: dit kun je van te voren doen. Daarna het gerecht bewaren in de koelkast of diepvries (ijs).
  • Dit doe je vlak voor je gaat eten
* alle recepten zijn voor 4 personen, tenzij anders is aangegeven

Marokkaanse lamstajine met dadels

Deze tajine smaakt heerlijk met lamsvlees, maar ben je daar nou niet zo gek op, dan is het ook prima te maken met rundvlees (sudder- of sucadelappen).Wil je er een eenpansmaaltijd van maken, warm dan op het laatst gekookte krieltjes mee.

In plaats van een tajine kun je ook een grote braadpan gebruiken.

Oranjebloesemwater kun je in toko's of Turkse / Marokkaanse winkels krijgen. Of gewoon in de supermarkt in Frankrijk. Het is lang houdbaar.

Categorie

,

Ingrediënten

  • 3 el olijfolie
  • 1 kg lamsschouder of lamsbout in stukken van ca. 3 cm
  • 2 grote uien, in stukjes
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 1 kaneelstokje
  • 1 tl kurkuma (koenjit)
  • ½ tl gemalen kardemon
  • 10 saffraandraadjes
  • 4 pomodori tomaten in stukjes
  • zout, peper
  • 150 gr gedroogde dadels
  • 2 el fijngesneden bladpeterselie
  • 2 el fijngesneden koriander
  • 1½ el oranjebloesemwater
  • 12 kwarteleitjes of 4 kippeneieren, hardgekookt

Bereiding

Verhit de olie in de tajine en brak het vlees bruin. Voeg de uien, knoflook, kaneel, kurkuma, kardemon, saffraan en tomaten toe. Breng op smaak met zout en peper. Voeg zoveel water toe dat het vlees net onder staat en laat een uur (of net zolang tot het vlees lekker mals is en de saus goed van smaak) op een laag vuurtje sudderen in de gesloten tajine.

Voeg de dadels, de peterselie, koriander en het oranjebloesemwater toe en laat nog 10 minuten sudderen.
Garneer met de eitjes en geef er plat Marokkaans brood bij.

Wijnadvies

Malbec - Argentinië; Salice Salentino - Puglia/Italië; Chateau de la Grave Hommage Rose Bordeaux - Frankrijk


Print