• Mise en place: dit kun je van te voren doen. Daarna het gerecht bewaren in de koelkast of diepvries (ijs).
  • Dit doe je vlak voor je gaat eten
* alle recepten zijn voor 4 personen, tenzij anders is aangegeven

Balsamico-stroop

Ik krijg elk jaar van een collega een enorme emmer druiven uit eigen tuin. Ik wilde er dit jaar wat anders mee doen dan gewoon druivensap maken en dat werd balsamico-stroop.

Uiteraard de snelle versie. De echte balsamico is heeft meestal jaren liggen rijpen. Mijn versie slechts twee weken.

Categorie

Ingrediënten

  • een grote emmer druiven, goed voor 4 liter druivensap
  • 1 liter appelazijn
  • 30 gram rietsuiker

Bereiding

Rits de druiven los, was ze en laat ze met het aanhangende water zachtjes koken tot pulp. Dat moet je in verschillende porties doen, bij zoveel druiven. Prak alles goed fijn (ik doe dat met een gewone aardappelstamper) en giet de pulp door een fijne zeef, zodat je alleen sap overhoudt.

Laat de 4 liter sap inkoken tot 1 liter.  Dat duurt heel wat uurtjes.

Voeg dan de azijn toe en laat het geheel tot de helft (dus 1 liter) inkoken. Voeg de suiker toe en laat deze goed oplossen.

Het is goed om de stroop nu twee weken te laten staan in potjes die je afdekt met keukenpapier, zodat het kan ‘ademen’.  Maar hij smaakt eigenlijk meteen al heerlijk!


Print